X

Bộ đề thi vào lớp 10 các môn

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án


Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

Haylamdo biên soạn và sưu tầm Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án được các Thầy/Cô giáo nhiều năm kinh nghiệm biên soạn và tổng hợp chọn lọc từ đề thi môn Tiếng Anh vào lớp 10 của các trường THPT trên cả nước sẽ giúp học sinh có kế hoạch ôn luyện từ đó đạt điểm cao trong kì thi tuyển sinh vào lớp 10 môn Tiếng Anh.

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Trường THPT ....

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10

Năm học 2021

Môn: Tiếng Anh

Thời gian làm bài: 90 phút

(Đề thi số 1)

I. Choose the word/phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

1. My uncle, ____ is a computer programmer, works at New York’s Columbia University.

    A. whom

    B. whose

    C. who

    D. which

2. The whole incident was captured ____ CCTV at the shopping mall yesterday.

    A. at

    B. on

    C. in

    D. above

3. Internet users often suffer various risks, such as spam or ____ junk mail.

    A. scientific

    B. electric

    C. electronic

    D. traffic

4. In 2019 Brunie has a ____ of just over 439,300.

    A. currency

    B. collection

    D. religion

    D. population

5. Last weekend, Ba invited Liz to join his family on a ____ to his home village.

    A. two days trip

    B. two-day trip

    C. trip of two-day

    D. two-day’s trip

6. The ____ lot is kept under video surveillance, so you needn’t worry about your car.

    A. parker

    B. parking

    C. parks

    D. park-keeper

7. The Internet is available almost everywhere now. ____, some people have never got access to it.

    A. Although

    B. So that

    C. However

    D. Therefore

8. Most robots are empowered by artifical ____, or Al , and machine learning technology.

    A. intelligence

    B. internet

    C. information

    D. interest

9. _Hai Dang: “Do you thick wearing uniforms is a good idea?” ¬ Minh Dan: “____”

    A. Well done, You did it

    B. Yeah. You don’t have to think of what to wear every day.

    C. It’s nice of you to say so

    D. Yes, I can. And so can all of my friends.

10. _Tim: “____” Paul: “I disagree. The course is too expensive for us”.

    A. That academy isn’t good

    B. That summer course is unafforable.

    C. Do you like that course?

    D. Why not take that summer course?

II. Look at the signs. Choose the best answer (A, B, C or D) for questions 11 and 12. (0,5 pt)

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

11. What does sign (A) say?

    A. You mustn’t drive after drinking.

    B. You shouldn’t drive under the influence of drugs.

    C. You must be careful with drunk drives.

    D. You should be careful as there is a pub ahead.

12. What does sign (B) say?

    A. Disabled people can stand here.

    B. This is a forbidden area for the handicapped.

    C. Facilities for disabled people are available here.

    D. The handicapped must stay here at all times.

III. Read the following passage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose the correct answers (A, B, C or D) for questions 17 and 18. (1,5 pt)

There is a list of interesting jobs that we’ll never have again, and a town crier is, of course, on the list. It’s been a long time since town criers worked professionally, so there are not many people knowing who town criers were. Today we can only see them in the movies or at some old tourist sites. Before newspapers were invented, a town crier, who was usually an older gentleman with a booming voice, always dressed offically and had a little bell which he carried with him always. His job was to go through city streets ringing the belt and shouting the latest news as he was walking.

The occupation of the town crier was quickly replaced by radio, television, texting, internet, and all the marvels of modern technology. Today this occupation exists only for entertaining purposes and as local folklore. Competitions for the best town criers are still being held in some parts of the world like America, Australia, Canada and England.

13. A lot of people now work as professional town criers.

14. Today people can get ti know about town criers in films and at some tourist attractions.

15. Town criers had worked professionally before mass media were invented.

16. Town criers used to wear casual clothes when working.

17. What is the passage mainly about?

    A. The birthr of town crying

    B. Town crying, an extinct job

    C. Town criers and modern technology

    D. Town crying for entertainment

18. It can be inferred from the passage that town criers used to ____.

    A. live in a town square.

    B. be waited and welcomed to town squares.

    C. make loud deep sounds

    D. take part in competitions in western countries

IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5 pts)

There are many ways to cut the (19) ___ of your power bill in your home. Take a look at the way we choose computers (a laptop or a desktop computer). A laptop is a computer that is small enough (20) ___ carried around easily and is flat when closed. While a desktop computer is the one that fits on a desk but that is not easily moved from place to place.

Regardless of their convenience difference, choosing a laptop or a desktop computer may result in a significant difference in energy (21) ___. I’m writing this by using a laptop with power (22) ___ features switched on – using around 50 watts maximum. Back some years ago, I would work with a desktop computer with a 17” CRT screen – around 300 watts all told.

The following are some rough (23) ___ bassed on coal fired power generation for just the computer aspect:

- Laptop = 50w x 10 hours a day x 365 days = 182.5 kilowatt hours

- Desktop = 300w x 10 hours a day x 365 = 1095 kilowatt hours

In the case of coal fired electricity, each kilowatt you save not only puts (24) ___ back into your pockets, but also avoids up to 1.5 pounds of carbon dioxide emissions being generated.

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

V. Use the correct form of the word given in each sentences. (1,5 pts)

25. Ha Noi will have ____ between 23˚C and 27˚C. (temperate)

26. It’s worrying that natural disasters are becoming ____ damaging. (increase)

27. UFO stands for “____ Flying Object”, which is also known as a flying saucer. (indentify)

28. Although robots have proved to be significant, they still have a few ____ (limit)

29. You can finish the work at home on Sunday if ____. (necessity)

30. The police ____ to the emergency quickly and the victims were rescued. (respone)

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences. (0,5 pt)

31. India, downing trees / and power lines, causing / has hit / widespread damage / a powerful cyclone /./

32. what would you do? / If you had / and playing games andlessly, / a 15-year-old / boy staying up too late /./

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2,0 pts)

33. Nowadays young people pay more attention to traditional festival than they did some years ago.

→ Some years back young _______________________________

34. This is the first time they have experienced the wonderful feeling in space.

→ They have never _____________________________________

35. We should teach young children to care for the environment.

→ I suggest young children ______________________________

36. Drivers and passagers must fasten the seat belt when travelling in cars.

→ It is compulsory for __________________________________

Đáp án

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

25. temperature

26. increasingly

27. unidentifed

28. limitations

29. necessary

30. responded

31. A powerful cyclone has hit India, downing trees and powerlines, causing widepread damage.

32. If you had a 15-year-old boy staying up late and playing games endlessly, what would you do?

33. Some years back young people did not pay as much attention to traditional festivals as they are nowadays.

34. They have never experienced the wonderful feeling in space now.

35. I suggest young children should be taught to take care for the environment.

36. It is compulsory for deivers and passengers to fasten the seat belt when travelling in cars

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Trường THPT ....

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10

Năm học 2021

Môn: Tiếng Anh

Thời gian làm bài: 90 phút

(Đề thi số 2)

I. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2,5 pts)

1. Are you ____ teaching on Saturday mornings this term?

    A. enjoy

    B. likely

    C. busy

    D. expected

2. I hope ____ to know this beautiful city better.

    A. to have

    B. to get

    C. to need

    D. to appear

3. Jeff complete;y ignored what I said and ____ on eating.

    A. put

    B. tried

    C. went

    D. depended

4. The ones about ____ I have been worried these days are the students of mine.

    A. that

    B. whom

    C. whose

    D. which

5. I suggest that we should ____ people from catching fish by using electricity.

    A. let

    B. relate

    C. prohibit

    D. encourage

6. Mr. Loc, who teaches Maths here, speaks very ____ English.

    A. best

    B. good

    C. well

    D. fluently

7. Watching TV all day is a bad habit ____ we get no exercise and eat unhealthy snacks.

    A. but

    B. though

    C. because

    D. therefore

8. A recycled plastic bottle saves enough ____ to run a 60-watt light bulb for 6 hours.

    A. energy

    B. money

    C. electron

    D. life

9. _Hai Anh: “____” _Minh Phuong: “Why not?”

    A. You should cook the meal now

    B. How about cooking the meal now?

    C. Have you cooked the meal?

    D. We’d better be cooking the meal.

10. _Sue: “Thank you very much for your donation.” _Peter: “____”

    A. Yes, do it now

    B. Sure, I’ll do it

    C. Not a chance

    D. It’s my pleasure

II. Look at the signs. Choose the best answer (A, B, C or D) for each sign. (0,5 pt)

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

11. What does the sign say?

    A. You can drive as fast as you can.

    B. Beware of careless drivers.

    C. Slippery road is ahead.

    D. You cannot drive a car on this road.

12. what does the sign say?

    A. Littering is permitted here.

    B. We must not use recylce bins.

    C. We must put waste paper into the bin.

    D. Dust bins can be found everywhere.

III. Read the following pasage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose correct answers (A, B, C or D) for the questions 17 and 18. (1.5 pt)

We can develop alternative sources of energy, and unless we try we’ll never succeed. Instead of using fossil fuels we should be concentrating on more economical uses of electricity, because electricity be produced fromany sources of energy. If we didn’t waste so much energy, our resources would last forever. We can save more energy by conservation than we caan produce for the same money. Unless we do search on solar energy, wind power, tidal power, hydroelectric plants … our fossil fuels will run out and we’ll freeze or starve from the sun, the waves, and the winds last forever. We won’t really survive unless we aren’t working on cleaner and safer sources of energy.

13. Fossil fuels are renewable sources of energy.

14. Electricity can be produced from the sea.

15. The energy form the sun, the waves and the winds will never be used up.

16. We really need to worry about cleaner and safer sources of energy.

17. What is the passage mainly about?

    A. We are facing huge lack of energy

    B. Electricity is the main energy we use

    C. Alternative sources of energy must be developed

    D. It is impossible to have safer sources of energy

18. Which source of energy cannot last forever?

    A. coal

    B. wind

    C. water

    D. waves

IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5 pts)

Two British policemen were (19) ___ to investigate a flying saucer on March 31, 1989, the day before April Fool’s Day. When the policmen arrived at a field in Surrey, they saw a small figure wearing a silver space (20) ___ walking out of a spacecraft. Immediately the police ean off in the opposite direction. Reports revealed that the alien was in fact a small person, and the flying saucer was a hot air balloon that had been specially built to look (21) ___ a UFO by Richard Branson, the 36-year-old chairman of Virgin Records.

Branson had planned to (22) ___ the balloon in London’sHyde Park on April 1. However, a wind change had brought him down in a Survey field. The police received a lot of phone calls from terrified motorists as the balloon driffted over the motorway. One lady was so (23) ___ by the incident that se was crying as she was (24) ___ the UFO to a radio station.

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.5 pts)

25. Have you read the ____ of our school closing ceremony? (announce)

26. In the 18th century jean coth was made ____ from cotton. (complete)

27. The next stage I the development of television is ____ TV. (active)

28. Some ____ have raised people’s awareness of rhinos’ protection. (conservation)

29. Sweden has a(n) ____ solar energy program. (advance)

30. We all enjoy listening to his ____ stories. (humor)

VI. Rerrange the groups of words in a correct order to make complete sentences. (0.5 pt)

31. that family members / a celebration / Tet is so important / try to come back home / living apart /./

32. and developing nations / the rivers and seas / for polluting / Both developed / are responsible /./

VII. Rewrite each ò the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

33. We are eager to make a trip to the countryside thí July.

→ We are looking ___________________________________

34. It’s two months since we last saw a movie.

→ We haven’t ______________________________________

35. Minh does not speak English as well as Lan.

→ Minh wishes he ___________________________________

36. Stop using the computer after 10 P.M.

→ You must shut ____________________________________

Đáp án

1.C ;      2.B;      3.C;      4.B;      5.C;      6.B;      7.C;      8. A;

9. B;      10.D;      11C;      12C;      13F;      14T;      15T;      16T;

17C;      18A;      19B;      20A;      21A;      22B;      23C;      24D

25. announcement;

26. completely;

27. interactive;

28. conservationists;

29. advanced;

30. humorous

31. Tet is so important a celebration that family members living apart try to come back home.

32. Both developed and developing nations are responsible for polluting the rivers and seas.

33. We are looking forward to making a trip to the countryside this July

34. We haven’t seen a movie for two months

35. Minh wishes he could speak English as well as Lan

36. You must shut down the computer after 10 P.M.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Trường THPT ....

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10

Năm học 2021

Môn: Tiếng Anh

Thời gian làm bài: 90 phút

(Đề thi số 3)

I. Choose the word/phrase (A, B, C, or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

1. Are you very busy ____ Monday mornings? – No! I always have time for a cup of coffee.

    A. from

    B. to

    C. out

    D. on

2. London is also known ____ “The Square Mile” because its area is almost one quare mile.

    A. with

    B. of

    C. as

    D. for

3. She didn’t hear the dog barking outside because she ____ headphones.

    A. wore

    B. was wearing

    C. wearing

    D. is wearing

4. That is Maryam, the girl ____ visited Lan and Ng last week.

    A. who

    B. whom

    C. whose

    D. which

5. She felt a little bit cold, ____ she put on her coat.

    A. or

    B. because

    C. so

    D. but

6. My Japanese pen pal, Yoko, speak English very ____.

    A. best

    B. excellent

    C. well

    D. good

7. I like the new idea of those ____ spoons which can be eaten after use as it is made of good rice.

    A. edible

    B. inedible

    C. poisonous

    D. wooden

8. One plastic bottle recycled saves enough energy to run a 60-watt light ____ for 6 hours.

    A. bulb

    B. standard

    C. electricity

    D. bill

9. David: “It’s terrible. I don’t think I will be able to pass the exam.” – Mary: “____”

    A. Let’s try it

    B. Don’t worry. Everything will be all right

    C. Ok. What’s that?

    D. Why not pass it?

10. Sue: “You have read that article on the website, haven’t you” – Peter: “____”

    A. Sure, thanks

    B. Not at all! Go ahead.

    C. Not yet. Why?

    D. Yes, of course, I will

II. Choose the underline word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting. (0.5 pt)

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

III. Read the following letter. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) for the questions 17 and 18.

Today almost everyone walking down the street has at least one mobile phone in their pocket. That is because many mobile phones are upgraded every year around the world, and most people are interested in changing their old mobile phone for a new one. There has been an estimated number of 90 million unwanted mobile phones in the UK alone! This mountain weighs around 12,000 tonnes, but only about 5% of it is recycled. What makes us worried mostis that mobile phones contain harmful chemicals which are released into the environment when phones begin to degrade and, in addition, large amounts of carbon dioxide are also produced during the manufacture of phones. It seems that the more modern mobile phones becom, the worse our environment gets.

13. Mobile phones are modernized very year around the world.

14. Most people are keen on having a newer mobile phone.

15. About half of unwanted mobile phones in the UK are recycled.

16. Old mobile phones do no harm to the environment.

17. What is the passage mainly about?

    A. The modernization of mobile phones is necessary.

    B. There are more and more mobile phones in the world.

    C. The modernization of mobile phones make the environment worse.

    D. The manufacture of phones produces carbon dioxide.

18. Which of the following can be inferred from the passage?

    A. Modern mobile phones are worse for the environment than the older ones.

    B. Mobile phones are getting cheaper and more modern.

    C. People in the UK are very concerned to recycle old mobile phones.

    D. Used mobile phones can polluted the environment.

IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1.5pts)

In many Western countries, people (19) ____ Halloween on Octorber 31st. The word Halloween (20) ____ from “All Hallows’ Eve”. It is the night before All Saints’ Day, a religious holiday in some parts to door saying “trick-ortreat” to get candy. Many people decorate their homes with paper ghosts, black cats or witches to give their house a (22) ____ look. People also decorate their homes with jack-o-lanterns. They carve scary faces on pumpkins, and (23) ____ of haunted houses. They all seem very excited about the festival.

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

V. Use the correct tense or form of the verb given in each sentences. (1.0 pt)

25. My pen pal was really ____ by the beauty of Ha Long Bay. (impress)

26. Both competitors are ____ strong and fast. (surprise)

27. The company has made a new motorbike having very low fuel ____. (consume)

28. A large number of car accidents are caused by fast and ____ driving. (care)

29. Could you send me details of courses for ____, who have never learnt English before. (begin)

30. Ba’s family and Liz had a very ____ day in the countryside last weekend. (enjoy)

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences (0.5 pt).

31. have lost their lives/ Many people around the world /natural disasters / and home because of /./

32. The survival of / depends on each and / the natural world / every one of us /./

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

33. He can’t drive because he’svery young.

34. City life is not as peaceful as country life.

35. It’s not safe for kids to go hunting Pokemon on the street.

36. The boy hasn’t visited his grandparents for two months.

Đáp án

Bộ đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh Tp. HCM năm 2021 có đáp án

25. impressed

26. surprisingly

27. consumption

28. careless

29. beginners

30. enjoyable

31. Many people around the world have lost their lives and homes because of natural disasters

32. The survival of the natural world depends on each and every one of us

33. He is not old enough to drive

34. Country life is more peaceful than city life

35. Going hunting Pokemon on the street is not safe for kids

36. The boy last visited his grandparents 2 months ago.

Xem thêm các đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh chọn lọc, có đáp án hay khác: